Co to jest żywność poddana procesowi liofilizacji? Przez jakie osoby jest ona używana? Jakie są jej zalety?

Posted on 04/03/2022 8:58am

Ludzie wynaleźli już sporo sposobów na zabezpieczanie jedzenia w taki sposób, aby można było dłuższy czas przechowywać pokarm. Jedną z metod jest liofilizacja. Na czym polega? Kiedy takie pożywienie się sprawdzi?


przejażdzka rowerowa
Author: Mike Gifford
Source: http://www.flickr.com




Liofilizowanie to konserwowanie żywności, które ma pozbawia żywność prawie całej wody, znajdującej się w niej. Proces taki jest przeprowadzany przy pomocy bardzo niskiego ciśnienia. Żywność jest mrożona, a później suszona, przez co dostaje się artykuł, który może wytrzymać bardzo długo nawet w bardzo trudnych warunkach. Żywność taka nie będzie się psuła chociażby pod wpływem ciepła. By to pożywienie nadawało się do spożycia, trzeba je zalać wrzątkiem. Przygotowuje się je szybciej, niż jakbyśmy chcieli spożyć na przykład jedzenie suszone. Ważne jest, że artykuły takie są lżejsze, niż przed procesem, dlatego też znalazły dobre zastosowanie choćby jako wojskowy prowiant. A w jakich sytuacjach jeszcze używana jest żywność liofilizowana - sprawdź żywność liofilizowaną?


Wspomniana mała waga takiego pożywienie sprawiła, że jest używane właśnie tam, gdzie ciężar ma duże znaczenie. Przykładem mogą być alpiniści, czy w ogóle osoby chodzące po górach. Takie osoby chcą maksymalnie odciążyć bagaż tak, by pokonywanie dłuższego dystansu było łatwiejsze.

Zainteresował Cię prezentowany artykuł? Jeśli tak, to śmiało sprawdź także ten link. Podobne wiadomości zobaczysz również tutaj.

Osoby profesjonalnie zajmujące się sportem muszą się odpowiednio odżywiać. Z kolei liofilizacja to metoda, która nie pozbawia pożywienia tak ważnych składników, którymi są witaminy czy mikroelementy.


Z tego względu zdarza się, że sportowcy również wykorzystują takie produkty, gdy utrudniony jest dostęp do określonych produktów, a trzeba zjeść odpowiednią porcję białek czy węglowodanów.

Tags: pomoc, element, artykuł