Z jakiego powodu wskazane jest gotować na parze?

Posted on 13/02/2023 7:33am

Gotowanie na parze jest obecnie coraz bardziej popularną postacią gotowania. Niesie ono za sobą niemało cennych zalet, w szczególności zdrowotnych.Decydującą wartością gotowania na parze jest to, iż dzięki temu przygotowywane jedzenie nie traci witamin oraz wartości odżywczych.
gotowanie szparagów
Author: Thermomix
Nawet jeśli sporządzamy zdrowe jedzenie, na przykład warzywa, to gotując je w zwykły rodzaj pamiętajmy, iż najcenniejsze witaminy oraz minerały pozostają w wodzie, jaką potem wylewamy. Jeżeli potrzebujemy jeść naprawdę zdrowo, oraz przy tym cieszyć się dobrym smakiem oraz wyrazistym kolorem przygotowanych potraw, to pożądane byłoby zdecydować się na gotowanie na parze (tym bardziej, że aktualnie w sklepach można kupić takie cuda jak np to. Przykładowo, gotując ziemniaki w wodzie, tracą one aż 70 procent kwasu askorbinowego, w wypadku potasu, ziemniaki gotowane tradycyjne posiadają go mniej aż o 50 procent, natomiast gotowanie na parze sprawia, że jest go mniej zaledwie o 6 procent. Różnica jest więc istotnie ogromna. Gotowanie na parze sprawia, że potrawy, jakie przyrządzamy są o wiele zdrowsze, gdyż dostarczają układowi więcej wartościowych witamin oraz minerałów. Gotowanie w wodzie wypłukuje multum wartościowych witamin, nie tylko potas, lecz także żelazo, wapń bądź magnez.



Aktualnie bez kłopotu znajdziemy rozliczne rodzaje garnków, które są oddane do gotowania na parze, takich jak na przykład parowar, który jest urządzeniem bardzo wielofunkcyjnym. W parowarze zdołamy od razu przygotować parę przeróżnych potraw, gdyż posiada on parę poziomów, na przykład 2 bądź 3. To powoduje, że sporządzanie posiłków jest sporo szybsze - garnki na parę. Innym akcesorium do gotowania na parze jest sitko bambusowe, jakie zakłada się na zwykły garnek. Jest ono trwałe na ogromnie wysokie temperatury i bezsprzecznie okaże się przydatne w naszej kuchni.


Duszenie na parze nie jest wcale trudne i czasochłonne, czasami może zająć nawet mniej czasu niż gotowanie w wodzie.

Zajmujący tekst? Jeśli jesteś tego zdania, to tak samo wciągające zagadnienia przeczytasz również we wpisie (https://revitabielany.pl/dietetyk-dzieciecy-wroclaw/), który jest tutaj!

Jeżeli nie wiemy jak wiele czasu dusić poszczególne warzywa, ryż albo kaszę, to wiadomości na ten temat bezspornie odnajdziemy w Necie. W sieci odnajdziemy również interesujące przepisy na potrawy gotowane na parze, choć nie tylko. Jeśli interesują nas nietypowe potrawy to polecamy fondue, inaczej potrawę, która sporządzana jest z roztopionego sera oraz białego wina.

Tags: przepisy, garnek